ekstrema/pochodne
Roszpunka: Mogłby ktoś pomóc mi wyznaczyć ekstrema funkcji (przez pochodną)?
f(x)= (5−x)ex
20 sty 15:01
nikka: Policz pochodną na początek − nie jest jakaś skomplikowana
20 sty 15:24
Roszpunka: pochodną to mam policzoną, tylko nie mam pojęcia jak wyliczyć z tego miejsca zerowe i narysować
wykres..
f'(x)=−ex−ex(5−x)
20 sty 22:29
Grześ: −ex(5−x)=0
x=5 sprawdzasz ten punkt jako podejrzany o ekstremum
20 sty 22:34
Grześ: kurdee, oczywiście pomyliłem się

20 sty 22:34
Grześ: −ex(1+5−x)=0
x=6
20 sty 22:34
Roszpunka: ok dzięki

teraz widzę jakie to było banalne
20 sty 22:45