matematykaszkolna.pl
Help SOADFan:
 1−lxl 
f(x) =

lxl−2 
20 sty 14:44
Kempes: I co masz z ty zrobić Jeżeli chodzi o wartość bezwzględną to bardzo łatwo się jej pozbyć, dzielisz funkcję w pkt X=0 na dwa przedziały, i dla x większych od zera wartość bezwzględną opuszczasz ( i nic się nie zmienia),a dla x mniejszych od zera opuszczając wartość bezwzględną, zmieniasz znak x na przeciwny.
20 sty 14:54
SOADFan: to ja wiem, tylko pytanko jak to potem narysowac bo jakos lipnie to wychodzi
20 sty 15:00
Kempes: tak jak opisałem, dla X>0 rysujesz wykres funkcji w której wartość bezwzględną pomijasz, a dla x<0 zmieniasz wartość x na przeciwną Zrób tabelkę, wyrzuć 2 i −2 z dziedziny i narysuj.
20 sty 15:04
SOADFan:
 1−x 1+x 
dobra, ale masz po rozpisaniu

x−2 −x−2 
 coś 
i jak probuje to podzielić zeby bylo np 1 +

żeby sie łatwiej rysowało to jakas lipa
 x−2 
wychodzi, pozatym w odp jest po rozpisaniu lxl ze x∊ w I przypadku <0,2) ∪ (2, +) natomiast w przypaku nr II x∊ (−, −2) ∪ (−2,0) moje pytanie, skad sa te przedziały?
20 sty 15:16
Kempes: przedziały biorą się z dziedziny, i dobrze jest zapisane, bo dla x>0, wartość bezwzględna z x to poprostu x, natomiast dla x<0 wartość bezwzględna z x to −x. Natomiast jaka jest wartość funkcji dla x=2 lub x=−2.... Nie da się określić bo masz zero w mianowniku. Dlatego nie ma ich w dziedzinie. Czego jeszcze nie wiesz? Jak coś to pisz, postaram się możliwie jasno wytłumaczyć
20 sty 15:22
nikka: 1. x ≥ 0
 1−x 
f(x) =

x−2 
x ≠ 2
 1−x 
f(x) =

dla x∊<0,2)∪(2,+)
 x−2 
2. x < 0
 1+x 
f(x) =

−x−2 
x ≠ −2
 1+x 
f(x) =

dla x∊(−,−2)∪(−2,0)
 −x−2 
Przedziały wynikają z łączenia warunków : 1. x ≥ 0 i x ≠ 2 2. x < 0 i x ≠ −2
20 sty 15:23
SOADFan: thx nikka, mozesz mi jescze powiedziec jak to narysowac? bo jakos dziwnie mi to wychodzi emotka
20 sty 15:30
Godzio: podam jeszcze taki sposób bo chyba o nim nie było, tutaj jest symetria częściowa względem osi OY f(|x|)
 1 − x x − 2 +1 1 
f(x) =

= − U{x − 1}[x − 2} = −

= −

− 1
 x − 2 x − 2 x − 2 
narysuj ten wykres (to chyba nie jest trudne) i to co znajduje się na lewo od osi OY wymaż i prawą stronę odbij na lewą, oczywiście wykres stanowią prawa i lewa strona które są względem siebie symetryczne
20 sty 15:46
SOADFan: tylko pytanko dude emotka 1−x to nie to samo co x−1 wg mnie chyba 1−x = −x + 1
20 sty 15:51