20 sty 14:44
Kempes: I co masz z ty zrobić

Jeżeli chodzi o wartość bezwzględną to bardzo łatwo się jej pozbyć, dzielisz funkcję w pkt X=0
na dwa przedziały, i dla x większych od zera wartość bezwzględną opuszczasz ( i nic się nie
zmienia),a dla x mniejszych od zera opuszczając wartość bezwzględną, zmieniasz znak x na
przeciwny.
20 sty 14:54
SOADFan: to ja wiem, tylko pytanko jak to potem narysowac bo jakos lipnie to wychodzi
20 sty 15:00
Kempes: tak jak opisałem, dla X>0 rysujesz wykres funkcji w której wartość bezwzględną pomijasz, a dla
x<0 zmieniasz wartość x na przeciwną
Zrób tabelkę, wyrzuć 2 i −2 z dziedziny i narysuj.
20 sty 15:04
SOADFan: | | 1−x | | 1+x | |
dobra, ale masz po rozpisaniu |
| ⋁ |
| |
| | x−2 | | −x−2 | |
| | coś | |
i jak probuje to podzielić zeby bylo np 1 + |
| żeby sie łatwiej rysowało to jakas lipa |
| | x−2 | |
wychodzi, pozatym w odp jest po rozpisaniu lxl ze x∊ w I przypadku <0,2) ∪ (2, +
∞)
natomiast w przypaku nr II x∊ (−
∞, −2) ∪ (−2,0)
moje pytanie, skad sa te przedziały?
20 sty 15:16
Kempes: przedziały biorą się z dziedziny, i dobrze jest zapisane, bo dla x>0, wartość bezwzględna z x
to poprostu x, natomiast dla x<0 wartość bezwzględna z x to −x. Natomiast jaka jest wartość
funkcji dla x=2 lub x=−2....

Nie da się określić bo masz zero w mianowniku. Dlatego nie ma
ich w dziedzinie.
Czego jeszcze nie wiesz? Jak coś to pisz, postaram się możliwie jasno wytłumaczyć
20 sty 15:22
nikka: 1. x ≥ 0
x ≠ 2
| | 1−x | |
f(x) = |
| dla x∊<0,2)∪(2,+∞) |
| | x−2 | |
2. x < 0
x ≠ −2
| | 1+x | |
f(x) = |
| dla x∊(−∞,−2)∪(−2,0) |
| | −x−2 | |
Przedziały wynikają z łączenia warunków :
1. x ≥ 0 i x ≠ 2
2. x < 0 i x ≠ −2
20 sty 15:23
SOADFan: thx nikka, mozesz mi jescze powiedziec jak to narysowac? bo jakos dziwnie mi to wychodzi
20 sty 15:30
Godzio:
podam jeszcze taki sposób bo chyba o nim nie było, tutaj jest symetria częściowa względem osi
OY
f(|x|)
| | 1 − x | | x − 2 +1 | | 1 | |
f(x) = |
| = − U{x − 1}[x − 2} = − |
| = − |
| − 1 |
| | x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
narysuj ten wykres (to chyba nie jest trudne) i to co znajduje się na lewo od osi OY wymaż i
prawą stronę odbij na lewą, oczywiście wykres stanowią prawa i lewa strona które są względem
siebie symetryczne
20 sty 15:46
SOADFan: tylko pytanko dude

1−x to nie to samo co x−1 wg mnie chyba

1−x = −x + 1
20 sty 15:51