trójkąt i trapez.
karol: Dany jest trójkąt 21,17,10 cm
a) oblicz pole trójkąta
b) długość promienia okręgu opisanego
c) długość promienia okręgu wpisanego
d) wysokość opuszczoną na najkrótszy bok
oraz
oblicz pole trapezu mając dane długości podstaw 6 i 11 cm oraz ramion 12 i 13 cm.
20 sty 14:44
SOADFan: Nie masz wzorów na Pole trapezu?
20 sty 14:46
Fjodor: musisz wyznaczyć wysokość (h)
P=1/2 a*h
20 sty 17:29
karol: jest ktoś teraz w stanie zrobić te 2 zadania?
20 sty 20:10
Leszek54: p=połowa obwodu trójkąta=p=[a+b+c]/2,=24
Pole=S=∧p[p−a][p−b][p−c]=∧7056=84 r=promień koła wpisanego=r=S/p=84/24=3,5
R=promień koła
opisanego=przekształcenie wzoru na pole trójkąta−S=abc/4R= R=abc/4*S=3570/336=10,625
wysokość opuszczona na krótszy bok; z wzoru na pole S=a*h/2 =
h=2S/a=168/10=16,8 trapez S=h[a+b]/2=12[12+6]/2=216/2=108
21 sty 03:48