Sprawdź, czy dane wielomiany są równe.
AeS: Sprawdź, czy istnieje liczba a, dla której wielomiany W(x) i P(x) są równe, jeśli:
a) W(x) = (x3 − 2a)(x3 + 2a) − 6x , P(x) = x9 + 3ax − 16
b) W(x) = (3x − a)2 * 4x, P(x) = 36x3 + 48x2 + 16x
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega i jak zrobić to zadanie?
20 sty 14:36
ICSP: a)
wielomian w:
(x3 − 2a)(x3 + 2a) − 6x. Stosuje wzór skróconego mnożenia w różnicę kwadratów.
x6 − 4a2 − 6x = x6 − 6x − 4a2
Wielomiany są sobie równe wtedy:
1. Są tego samego stopnia
2. Współczynniki stojące przy tych samych potęgach są sobie równe
Oba warunki muszą być spełnione. W przykładzie a wielomiany są tego samego stopnia, wiec trzeba
sprawdzić ich współczynniki:
przy współczynniku x stoi w wielomie w −6 a w wielomianie p + 3a
3a = −6 ⇔ a = −2
teraz sprawdzam wyraz wolny. −4a2 = −16 ⇔ a = 2 v a = −2.
Ponieważ liczba −2 jest wspólna dla tych dwóch rozwiązań wielomian są równe dla a = −2
20 sty 14:42