pomocy
totalne matematyczne zero: Pomocy ! Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych liczb naturalnych,ktore przy dzieleniu
przez 6 dają resztę 5
20 sty 14:30
ICSP: Tak samo
11, 17, 23 ... 89, 95
a1 = 11
r = 6
an = 95
20 sty 14:33
totalne matematyczne zero: jest jakiś wzór żeby obliczyć największą jak mam podaną pierwszą i drugą?
20 sty 14:40
totalne matematyczne zero: czyli że 95 bd największą liczbą dwucyfrową
20 sty 14:41
ICSP: największą liczbą dwucyfrową która przy dzieleniu przez 6 daje resztę 5. Oczywiscie największa
liczba dwucyfrową jest 99 ale nie spełnia ona warunków zadania.
20 sty 14:43
totalne matematyczne zero: tak wiem tylko chodzi o to że nie zawsze wiem że to np 95 więc jak do tego dojdę? muszę dodawać
aż do tego dojdę czy jest jakiś szybszy sposób?
20 sty 15:02
ICSP: Weżmy liczbę 93. Podzielmy ją przez 6
| 93 | |
| Teraz sprawdźmy jaka jest reszta z dzielenia. PODSTAWOWY WARUNEK NIE SKRACAMY  |
| 6 | |
| 93 | | 3 | |
| = 15 |
| . Z tego można odczytać że liczba 3 jest reszta z dzielenia. Jak już to |
| 6 | | 6 | |
masz to możesz iśc w górę lub w dół. w górę np 94 będzie miało resztę o 1 większą a 92 resztę
o 1 mniejszą.
20 sty 15:05
totalne matematyczne zero: czyli po prostu muszę strzelać? A jak obliczyć ile takich liczb wchodzi w 95? Ja liczę je
dodajac jedna po drugiej ale to trochę długo trwa. Masz jakiś szybszy sposób?
20 sty 15:07
ICSP: Wzór na sumę wyrazów ciagu arytmetycznego.
Masz podany a1 i an do wzoru brakuje tylko n ale,
an = a1 + (n−1)r − z tego wzorku można wyliczyć liczbę wyrazów.
20 sty 15:09
totalne matematyczne zero: a możesz obliczyć mi krok po kroku liczbę wyrazów z korzystając z tego wzoru?
20 sty 15:13
ICSP: an = 95
a1 = 11
r = 6
Podstawiam:
95 = 11 + 6(n−1) ⇔ 84 = 6n − 6 ⇔ 6n = 90 ⇔ n = 15
20 sty 15:15
totalne matematyczne zero: a coś takiego?
Janek postanowił, e bedzie przygotowywał sie do matury z matematyki w nastepujacy
sposób: pierwszego dnia rozwiae 2 zadania, a kadego kolejnego dnia bedzie rozwiazywał o
3 zadania wiecej ni poprzedniego dnia.
a) Ile zadan rozwiae Janek po dwudziestu dniach ?
b) Po ilu dniach chłopiec rozwiae 187 zadan
20 sty 15:21
totalne matematyczne zero: przepraszam ze cie tak mecze tymi zadaniami ale musze to opanowac
20 sty 15:23
ICSP: a
1 = 2
r = 3
Po dwudziestu dniach: n = 20
a
n = a
1 + r(n−1)
a
n = 2 + 19*3 ⇔ a
n = 59
| | a1 + an | |
sn = |
| * n ⇔ Sn = 600 |
| | 2 | |
20 sty 15:27
ICSP: Masz chociaż odpowiedzi do tych zadań?
20 sty 15:27
ICSP: Tzn Sn = 610 źle dodałem 51 do 2
20 sty 15:29
totalne matematyczne zero: niestety nie mam odp... a mogę się jakoś skontaktować z Tobą poza forum jak bd miała jakieś
wątpliwości jeszcze?
20 sty 15:30
ICSP: Nie 51 tylko 59. Co ja gadam.
20 sty 15:30
ICSP: Nie za bardzo. Musiałbym gadu naprawić.
20 sty 15:31
totalne matematyczne zero: a mógłbyś to zrobić... wiem że to wredne z mojej str że tak Cię wykorzystuje ale naprawdę muszę
zaliczyć ciągi na pozytywną ocenę
20 sty 15:32
totalne matematyczne zero: dzieki wielkie... to dla mnie duże ułatwienie bo na forum zdarza się że nikt nie odp a tak
zawsze mam kontakt do krogoś kto jest dużo bardziej kumaty niż ja
20 sty 15:37