matematykaszkolna.pl
OStrosłup Bangor: rysunekCzy proste na rysunku tworzą kąt prosty? przy założeniu że czerwona przechodzi przez trójkąt równoramienny(jest jego wysokością) a zielona jest wysokością trójkąta równobocznego w podstawie.
20 sty 14:11
ICSP: Tak. Tworzą one kąt prosty.
20 sty 14:23
ICSP: Albo może nie.
20 sty 14:24
ICSP: Po zastanowieniu. Wysokość jest opuszczana na podstawę pod kątem prostym. Tworzy ona trójkąt z czerwoną i częścią zielonej. Miara kątów w trójkącie jest równa 180. Odejmując wysokość to na dwa kąty przypada nam 90 stopni. Więc ten kąt nie może mieć 90 stopni.
20 sty 14:26
Bangor: A tj warunek że wysokość opuszczona na postawę jest zawsze pod kątem prostym...?
20 sty 14:31
Bangor: rysunekNależy obliczyć długość czerwonego odcinka.
20 sty 14:35
ICSP: Jest taki warunek. Jak mam to wyliczyć skoro nie mam z czego liczyć.
20 sty 14:37
Bangor: ok a więc podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości 8. Punkt D jest środkiem krawędzi AB, odcinek DS jest wysokością ostrosłupa. Krawędzie AS i BS mają długość 7. Oblicz długość krawędzi CS tego ostrosłupa. Chciałem najpierw obliczyć wysokość trójkąta równoramiennego, potem wys trójkąta równobocznego i gdyby tworzyły kąt prosty dałoby się z pitagorasa.... Wyprowadź mnie z błędu prosze
20 sty 14:43
ICSP: Chyba z 10 razy to czytałem. Akurat w twoim przypadku wysokość jest opuszczona na bok. Nie zawsze musi tak być ale się tak zdarza. Twoje rozumowanie w tym przypadku jest prawidłowe.
20 sty 14:48
Bangor: Ok ale będzie ten kąt prosty czy nie?
20 sty 22:15