matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
Wojtek:
Oblicz pole trapezu prostokątnego, w którym dłuższa podstawa ma długość 30cm, jeżeli wiesz, że jego krótsza przekątna o długości 20cm tworzy z podstawą kąt 30*. Jak to zrobić
próbowałem ale nic mi z tego nie wyszło.
20 sty 13:26
M4ciek:
α
= 30
o
β
= 60
o
Suma miar katow w Δ = 180
o
Kat ACD = 180
− 90
o
− 60
o
= 30
o
DC
sin 60
o
=
20
√
3
DC
=
2
20
DC = 10
√
3
DC
2
+ DA
2
= AC
2
(10
√
3
)
2
+ DA
2
= 20
2
DA
2
= 400 − 300 DA = 10
(a+b)*h
P =
2
(30 + 10
√
3
)*10
P =
2
P = 150 + 50
√
3
= 50(3 +
√
3
)
20 sty 13:38
Wojtek:
dzieki
20 sty 13:40
M4ciek:
Odp. sie zgadza?
20 sty 13:41