:)
M4ciek: W urnie sa kule biale i 3 razy wiecej kul czarnych.Losujemy jednoczesnie dwie kule.Wyznacz
liczbe kul bialych w tej urnie,jesli wiadomo ,ze prawdopodobienstwo wylosowania pary kul tego
| | 3 | |
samego koloru jest rowne |
| . |
| | 5 | |
n − ilosc kul bialych
3n − ilosc kul czarnych
n + 3n = 4n − liczba kul w urnie
No i myslalem zeby policzyc :
| |
− czyli ze losuje 2 kule z wszystkich , tylko ze to nie jest to samo co losuje dwie |
| |
kule
jednoczesnie.
Prosze o pomoc

Pozdrawiam
20 sty 13:18
M4ciek: Podbijam
20 sty 14:40
M4ciek: Podbijam
20 sty 19:12
Godzio: jak nie jest to samo jak jest
20 sty 19:15
M4ciek: Mowisz Godziu
| | 1 | |
No i wyszlo mi n = 0 (odpada) i n = |
| , a n ∊ N(tak mysle) i co z tym teraz  |
| | 4 | |
20 sty 19:20
20 sty 19:24
20 sty 19:24
Godzio: tam*
20 sty 19:24
Eta:
rozwiąż to równanie:
otrzymasz n= 0 −−− odpada i n= 4 −− pasuje
to mamy w tej urnie :4 kule białe i 12 kul czarnych
20 sty 19:26
Godzio:
| n(n − 1) + 3n(3n − 1) | | n − 1 + 9n − 3 | |
| = |
| |
| 4n(4n − 1) | | 4n − 4 | |
24n − 6 = 25n − 10
−n = −4
n = 4
20 sty 19:27
Eta:
20 sty 19:27
M4ciek: No tak nie liczylem

, ale bylem nie daleko
20 sty 19:28
Godzio:
20 sty 19:30
M4ciek: A cos takiego :
Dany jest trojkat ABC o bokach 10,8,2
√61.
a)Wyznacz miare najwiekszego kata w tym trojkacie.
b)Wyznacz dlugosc promienia okregu opisanego na tym trojkacie.
a) Najwiekszy kat w Δ to ten naprzeciw najdluzszego boku?
I licze z tw. cosinusow i mi wychodzi :
I teraz :
| | 2 | |
γ = |
| π = 120 o (Odp. by sie zgadzala) , ale w zapisie zniknal mi okres  I jak to ma |
| | 3 | |
byc
20 sty 19:37
Godzio:
Moim zdaniem jest wszystko ok
20 sty 19:38
M4ciek: Nad b) sie jeszcze zastanowie i jak nic nie wymysle to dam znac pozniej
20 sty 19:41
Eta:
Nie ma nad czym mysleć
20 sty 19:44