kombinatoryka Dziewieciu posłow 4 z partii X i 5 z partii Y zajmuje....
koles : Dziewieciu posłow 4 z partii X i 5 z partii Y zajmuje wspolna 9 osobowa ławę. Postanowili zajac
miejsca tak, zeby zaden z nich nie siedzial obok czlonka swojej partii. Na ile sposobow
posłowie moga zasiasc na tej ławie.
Rozwiazanie:
Siedza w taki sposob : Y X Y X Y X Y X Y
Na kazdym Y jest 5 mozliwosci a na X 4.
Czyli: Jest 80 000 mozliwosci.
5*4*5*4*5*4*5*4*5= 80 000.
Czy to jest dobrze?
20 sty 13:04
M4ciek: No tutaj masz racje ,ze moga usiasc tylko tak :
Y X Y X Y X Y X Y
Poslowie X moga usiasc na 4! sposobow , a Poslowie Y na 5! sposobow.
5! * 4! = 120 * 24 = 2880
Mi sie wydaje ,ze tak
20 sty 13:26
koles : I chyba nawet masz racje, dzieki
20 sty 13:35