Błagam, pomocy muszę to zaliczyć żeby nie mieć 1 na półrocze
Patrycja: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) w którym:
a5= 10
a9= −6
Mam rozwiązanie z lekcji ale nie rozumiem co skąd się wzięło ponieważ mam tu jakieś a1, 4r, 8r
... nie wiem skąd to się bierze
20 sty 12:51
M4ciek:
a5 = a1 + 4r
a9 = a1 + 8r
10 = a1 + 4r
−6 = a1 + 8r
Musisz rozwiazac ten uklad.
20 sty 13:02
kachamacha: korzystasz ze wzoru na an wyraz
an=a1+(n−1)*r
czyli a5=a1+(5−1)*r
oraz a9=a1+(9−1)*r
rozwiązujesz utworzony układ równań
10=a1+4*r
−6=a1+8*r
20 sty 13:04
Patrycja: a skąd te 4r i 8 r?
20 sty 13:04
kachamacha: najlepiej metodą przeciwnych współczynników
20 sty 13:04
M4ciek: W ciagu arytmetycznym wyraz kolejny to wyraz pierwszy + jakas roznica(nasze "r").
Tzn.
a2 = a1 + r ( Wyraz drugi = Wyraz pierwszy + roznica)
U Ciebie :
a9 = a1 + 8r ( Wyraz dziewiaty = Wyraz pierwszy + 8 * roznica)
20 sty 13:08
Patrycja: dziękuje bardzo... jesteście kochani
20 sty 13:08
Patrycja: Maciek mógłbyś wytłumaczyć mi całe ciągi arytmetyczne. Jutro mam z tego spr a opuściłam lekcje
bo byłam chora. A teraz nic nie wiem
20 sty 13:10
20 sty 13:12
Patrycja: tak... siedzę nad tym od wczoraj. Niektóre zadania nawet mi wychodzą ale mam straszne braki
jeśli chodzi o matematykę i czasem nie wiem skąd co się bierze...
np mam problem z zad
https://matematykaszkolna.pl/strona/1994.html
20 sty 13:15
M4ciek: Czego tu nie rozumiesz
20 sty 13:18
Patrycja: A w tym poprzednim zad wyszło mi r = −4 i co dalej?
20 sty 13:19
M4ciek: W ciagu arytmetycznym :
Mamy wyrazy a
2,a
3,a
4.
Wyraz srodkowy(a
3) = Srednia arytmetyczna wyrazow pomiedzy ktorymi stoi a
3.
20 sty 13:21
Patrycja: jak to jest podstawione do tego wzoru i czemu przy rozwiązaniu jest podwojona tylko 5 a resza
nie
20 sty 13:21
M4ciek: Podstaw r i wylicz a1.
20 sty 13:21
Patrycja: a to już rozumiem skąd te 10 i cała reszta, po prostu nie zrozumiałam wzrou
20 sty 13:24
Patrycja: a pod poprzedni zaraz podstawie i zobacze co mi wyjdzie
20 sty 13:24
Patrycja: wyszlo mi ze a1 = 26 a r = −4
20 sty 13:32
Patrycja: oblicz sume liczb naturalnych dwocyfrowych ktore przy dzieleniu przez 5 daja reszte 2
20 sty 13:33
Patrycja: znaczy bez zadnego rozwiazywania wiem jakie to liczby, po prostu z głowy ale podejrzewam ze
musze jednak to zapisac za pomoca dzialania
20 sty 13:36
M4ciek: Podpowiem :
5n + 2 − liczby ,ktore przy dzieleniu przez 2 daja reszte 5
20 sty 13:40
Patrycja: i tak nie wiem co z tym dalej zrobić
20 sty 13:44
M4ciek: Szczerze to ja Ci powiem ,ze tez nie znam sposobu dlatego bym zrobil tak :
5n + 2 < 99
5n < 97
n < 19,4
Czyli najwieksze n = 19 bo n ∊ N
n ∊ {1,2,3....17,18,19}
1 + 2 + 3+ ... + 17 + 18 + 19 = ....
Nie zaciekawy to zapis , ale ja innego nie znam
20 sty 13:49
20 sty 13:54
Patrycja: roziwazaniem bd 12 i 17?
20 sty 13:55
Patrycja: czyli suma bd 29?
20 sty 13:56
M4ciek: A juz czaje ... Schrzanilem Ci to
20 sty 13:57
M4ciek: Tam masz wszystko napisane
20 sty 13:59
Patrycja: 
Ty przynajmniej wiesz dlaczego bo ja nadal nie
20 sty 13:59
Patrycja: a skąd te n = 18? a potem dlaczego jest pomnożone przez 19"?
20 sty 14:00
M4ciek: Wlasnie tez nad tym myslalem i tam jest po prostu blad w pisowni

Ma byc 18. Zreszta podstaw
18 i zobacz czy wyjdzie 981
20 sty 14:05
Patrycja: 18 już wiem bo tyle jest takich liczb ktore dadza reszte 2
20 sty 14:05
Patrycja: czyli jednak nie taki ze mnie głąb chyba
20 sty 14:05
M4ciek: Ja spadam , a Ty cwicz dalej
20 sty 14:06
Patrycja: ale co mam podstawić za 1n?
20 sty 14:08
20 sty 14:08
M4ciek: Tam ma byc a
n 
Tez jest blad w pisowni

Pozdrawiam.
20 sty 14:10
20 sty 14:18