Oblicz całkę.
karo: Kto mi obliczy taką całkę?
∫xe−2x dx
20 sty 11:12
kachamacha: przez podstawienie
20 sty 11:20
kachamacha: −2x=t
−2dx=dt
20 sty 11:22
kachamacha: nie
przez częsci
20 sty 11:23
kachamacha:
u=x v'=e−2x i to przez podstawienie
u'=1 v=
20 sty 11:26
Trivial:
| | e−2x | | e−2x | | x | | 1 | |
∫xe−2xdx = x* |
| − ∫ |
| dx = −e−2x( |
| + |
| ) + c. |
| | −2 | | −2 | | 2 | | 4 | |
20 sty 11:41
karo: A możesz jakoś mi wytłumaczyć, dlaczego akurat tak?

dlaczego dzielisz przez −2 i dlaczego
powtarzasz ∫
e−2x−2dx
20 sty 13:02