please help, bo nie wiem co jak poskracać
seba: | | x3 −2x2 +x | | 1 − 4x | |
1) lim x→1 |
| 2) lim x→0 |
| |
| | x2 −2x −3 | | 2x − 1 | |
20 sty 11:11
seba: nikt nie da rady ?
20 sty 11:47
ICSP: Nie znam się na granicy, ale ty nie chcesz przypadkiem poskracać tych ułamków?
20 sty 11:49
seba: chcę policzyc granice tych funkcji
20 sty 11:58
ICSP: Nie możesz po prostu wstawić?
20 sty 11:59
seba: nie

bo wyjdzie mi w drugim zero przez zero a to trzeba kombinowac a zgubilem gdzies jak sie
tego typu rozwiazuje
20 sty 12:07
Grześ: już pomagam, drugi przykład
20 sty 12:09
Grześ: | | 1−4x | | −(4x−1) | | −(2x−1)(2x+1) | |
2) lim x→0 |
| = |
| = |
| = |
| | 2x−1 | | 2x−1 | | 2x−1 | |
= −(2
x+1)
| | 1−4x | |
lim x→0 |
| = lim x→0 −(2x+1) = ...... |
| | 2x−1 | |
20 sty 12:10
seba: dzieki

o to mi chodzilo a z pierwszym co bedzie ?moze byc zero przez −4 = o

? mozna tak
pisac czy trzeba kombinowac

?
20 sty 12:13
seba: bo mi sie wszystko zaczyna je***
20 sty 12:13
Grześ: | | 0 | |
Tak, w pierwszym może być |
| , a to wynosi po prostu zero   |
| | −4 | |
20 sty 12:17
seba: a w drugim −2 ?
20 sty 12:18