granica ciągu
kasia_1991: wyznaczyć granicę ciągu:
an = √(2/3)n + (2/4)n + (2/5)n
pierwiastek jest n−tego stopnia
20 sty 10:55
portos: √(40/60)n + (30/60) +(24/60)n = √(4/4)n* (10/15)n (7,5/15)n +(6/15)n=2/2 *(10/15)n
(7,5/15)n +(6/15)n}=an
bn<an<cn
bn =√ (24/60)n + (24/60) +(24/60)n= 2/2 * √(6/15)n (6/15)n +(6/15)n
bn= √(10/15)n (10/15)n +(10/15)n = 2/2*√(10/15)n (7,5/15)n +(6/15)n
liman=limbn=limcn=1
20 sty 11:18
kasia_1991: dzięki ale na pewno powinno wyjść 2/3 − tylko nie wiem jak to rozpisać/udowodnić
20 sty 11:27
seba: an=√2/3n+0+0=2/3
cn=√3 2/3n= tez 2/3
zatem an=cn=bn
20 sty 11:46
portos: Pokręcilem strasznie, przepraszam, ale śpieszyłem się na uczelnie
20 sty 20:06