matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoże ktoś rozwiązać?
pomoze ktoś rozwiązać?:
x
2
+8x−2
x
x+1
+
=
x
2
+2x−8
x+4
x−2
20 sty 01:09
Eta:
x
2
+2x −8 = ( x+4)(x −2) D= R\ {−4,2}
x
2
+8x −2 +x( x−2) −(x+1)(x+4)
=0
(x+4)(x −2)
x
2
+8x −2 −x
2
−2x −x
2
−5x−4
=0
(x+4)(x−2)
x
2
+x −6
=0
(x+4)(x−2)
x
2
+x −6=0 Δ=...... dokończ , podaj tylko te x, które należą do dzidziny równania Odp:
x= −3
20 sty 01:38