pole i obwód równoległoboku
Witek: równoległobok ma bokio długości 5 cm i 8 cm, a kąt pomiędzy nimi ma 30 stopni. oblicz pole i
obwód równoległoboku.
proszę o pomoc/rozwiązanie najlepiej bo nie mam duzo czasu, przeanalizuję kiedy indziej
20 sty 00:27
Anita B.: p= 5*8 = 40
obw = 5+5+8+8= 26
20 sty 00:30
Witek: dlaczego 5*8? to są boki równoległoboku a do pola muszę mieć H i a , a nie b i a
20 sty 00:33
Anita B.: sorcz nie doczytałam
20 sty 00:45
Basia:
P=a*b*sinα
nie musisz liczyć H, no chyba, że chcesz (albo jeżeli to gimnazjum)
20 sty 00:51
Anita B.:

wydaje mis ie ze p bedzie wynosic 20, poneiwaz
kat ten tworzy 30 stopni, jego przeciwprostokatna ma dl 5. z twierdzenia wynika ze wysokosc
wynosi 1/2 z 5 czyli 2,5
tak wiec 2,5 razy 8 = 20
20 sty 00:51
Anita B.:

a
20 sty 00:53