rozwiązać równanie macierzowe - proszę o pomoc;]
Karolina: Mam rozwiązać równanie macierzowe względem niewiadomej X, czyli wyznaczyć X
Oto ono AX−A=B ,NASTĘPNIE XA+A=X oraz XA
2 + B
T=XA
B
T − czyli B transponowane
ABX to macierze
Byłabym wdzięczna za pomoc
20 sty 00:25
Basia:
AX−A=B
AX = B+A
A−1AX = A−1(B+A)
X = A−1(B+A) = A−1B + A−1A = A−1B+I
XA2 + BT = XA
XAA−XA = −BT
AX(A−I) = −BT
A−1AX(A−I) = −A−1BT
X(A−I) = −A−1BT
X(A−I)(A−I)−1 = −A−1BT(A−I)−1
X = −A−1BT(A−I)−1
20 sty 00:31
Karolina: Wielkie dzięki

już rozumiem Basiu dzięki Tobie o co w tym chodzi
20 sty 00:45
Basia:
pamiętaj, że mnożenie macierzy nie jest przemienne czyli
AX = B ⇒ A−1AX = A−1B ⇒ X=A−1B
a nie np. BA−1
20 sty 00:47
MARYLA: B*A2*C**E−3=D Rozwiąż równanie macierzowe względem macierzy X
9 lut 17:41
MQ: A nie tak?
XA2+BT=XA
XAA−XA=−BT
X(AA−A)=−BT
X(AA−A)A−1=−BTA−1
X(A−I)=−BTA−1
X(A−I)(A−I)−1=−BTA−1(A−I)−1
X=−BTA−1(A−I)−1
9 lut 17:49