liczby rzeczyiste
Anita B.: liczbą większą od zera jest liczba :
a) 1/3 − 0,(3)
b) − √3 + 16/9
c) 14/3 − 4 √49/16
d) − 22
20 sty 00:10
Basia:
13 = 0,(3) ⇒ 13−0,(3) = ..... dokończ
143−4√4916 = 143−4*74 = 143−71 = .... dokończ
−22 = −4
(169)2 = 25681 = 31381 > 3
169>√3 ⇒ −√3+169 ........... dokończ
wyciągnij wnioski
20 sty 00:19
Anita B.: i tak niestety nie jestem w stanei tego zrozumieć
20 sty 00:21
Anita B.: odpada 1 drugie i trzecie
juz wiem, ale ze mnie gapa, przepraszaam
20 sty 00:22
Anita B.: (169)2 = 25681 = 31381 > 3
169>√3 ⇒ −√3+169 ......
tego jednak nie potrafie zrobic
20 sty 00:23
Basia:
nie trzeba tego liczyć
skoro
169>√3 ⇒ 169−√3>0
i koniec
20 sty 00:26
Anita B.: no tsk. diękuje bardzo za pomoc

a zadanie
a=3log
2 4 zatem a jest rowne?
20 sty 00:27