Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu w przed wielomian u
johny: w(x)=x7-33x+11
u(x)=(x+1)(x-2)
wynik ma wyjśc : x-1
29 sty 18:50
Teta:
skąd masz taki wynik?( to zły wynik!
Wynik ma być taki :
reszta wynosi ; 10x +53
29 sty 19:20
johny: to jest zadanie z książki i z tyłu są odpowiedzi . Jak dotychczas wszystkie się
sprawdzały .
A możesz mi wytłumaczyć jak się za to zabrać

Próbowałem robić w(-1) i w(2) ale chyba to nie jest to .
29 sty 23:57
Eta-nocek:
Witam! własnie tak to liczyłam!
reszta musi być co najwyżej stopnia pierwszego
czyli postaci ax +b
W(-1)= 43 W(2)= 73
to -a +b= 43
2a +b= 73 więc a=10 b= 53
czyli R(x)= 10x +53
sprawdź przez dzielenie W(x) : ( x2 -x -2) też wyjdzie taka reszta
x5 +x4 +3x3 +5x2 +11x +21 + R(x)=10x +53
i nie chce być inaczej!
30 sty 00:10
Eta-nocek: Sprawdź czy wszystkie znaki i potęgi dobrze podałeś!
To jest bardzo ważne!
30 sty 00:11
johny: Tak wszystko dobrze napisałem , zawsze sprawdzam 2 razy zanim coś wyślę .
Zadania te są dodatkowe i wzięte z książki , temat : Twierdzenie Bezouta.
Nie do końca rozumię jak Wy to liczycie .
Doszedłem do punktu :
W(-1)= 43 W(2)= 73 < to rozumię
ale dlaczego podstawiliście -a +b =43 ? Z tego W(-1) W(2) . Nie wiem czy dobrze to
rozumię ale jeśli z tego to gdyby wyszedł wynik (teoretycznie) W(1) W(-2) to bym musiał
podstawić a-b=(no właśnie dlaczego 43 a nie 73
Próbowałem poćwiczyć z drugim przykładem ale też mi to nie wychodzi
w(x)=x
99 -1
u(x)=x
2-1 czyli (x-1)(x+1)=0
w(-1)=-2
w(1)=0
no i dalej już mam kłopot
-a+b=-2

2a+b=0

wynik znowu ma wyjść dziwaczny = -7x
2+7
Zdaję niby w tym roku maturę z matematyki a na takim zadaniu się wyłożyłem
8 lut 22:34
Eta:
Witam!
w tym ostatnim to chyba masz trzy czynniki?
(x-1) (x+1) ( ) musi być trzeci skoro R(x) jest stopnia drugiego!
Napisz jaki ten trzeci czynnik?
8 lut 22:48
PN: Eta proszę Cię o pomoc

https://matematykaszkolna.pl/forum/8160.html tylko pomóz mi zacząć. proszę
8 lut 22:50
Eta:
wyjaśnienie do tego ,czego nie rozumiesz!
R(x) = ax +b więc jak obliczasz W( 1)
to i za x=1 w R(1) = a*1 +b = a+b
x = -1 w R( - 1) = a*(-1) +b = - a+b
8 lut 22:51
johny: właśnie że nie mam 3 czynników
tylko to podali :
w(x)=x
99 -1
u(x)=x
2-1
ten x
2-1 sam sobie rozbiłem na (x-1)(x+1) << chyba tak można

?
9 lut 00:24
Eta:
Witam! więc reszta nie może być stopnia drugiego!
tylko co najwyżej pierwszego!
Dlaczego podajesz jako odp; wielomian stopnia drugiego?
Nie rozumiem tego?
Musi ta reszta być postaci ax +b
liczymy w(1) = 0 w(-1) = -2
więc R(1) = 1*a +b a+b=0
R(-1) = -1*a +b -a +b = -2
-----------------
= 2b = -2 to b= -1 to a= 1
więc R(x) = x -2
9 lut 00:39
johny: Ja się dzisiaj zapytam nauczycielki , co ona o tych zadaniach sądzi . Przykłady i wyniki
są wzięte z książki , sam tego nie wymyślam .
Dzięki na razie za wytłumaczenie i zrobienie tych zadań , jak będę wiedział co
matematyczka mi powie do się odezwę
9 lut 09:07
johny125: Zadanie zrobione dobrze . Porównałem książkę z książkami innych i się okazało że jest
błąd w druku . Połowa miała to zrobione dobrze czyli : R(x)=10x +53 , a druga połowa
inaczej . niestety byłem w tej gorszej połowie .
Dziękuję że pomogliście mi i przepraszam za moje kłopoty
johny125
12 lut 19:07
Eta: Witam Johny!
Sam teraz widzisz; należało mi zaufać

Rozwiązałam to zadanie poprawnie. Nie rozumiem więc, czemu nie
napisałeś tak jak Ci podałam? ......Twoja strata

Pozdrawiam!
12 lut 19:30
johny125: Przepraszam , następnym razem Ci zaufam w 100 %
13 lut 00:15
Eta: 
OK
13 lut 00:17