pomocy!!
Anka!: 

podstawa graniastoslupa jest prostokatem,ktorego pole wynosi 54cm2.oblicz pole
powierzchni calkowitej i objetosc tego graniastoslupa, jezeli stosunek dlugosci bokow
podstawy wynosi 2:3,a przekatna sciany zawierajacej dluzsza krawedz podstawy tworzy z
podstawa kat α=30stopni
29 sty 18:27
Eta-nocek:
a---- długość jednego boku prost.
b ----- drugiego
H --- wysokość graniast.
Pc= 2*a*b +2a*H +2b*H
Pp= 54cm2 czyli a*b= 54
a/b= 2/3 czyli a = (2/3)*b
więc Pp= (2/3)*b*b = (2/3)*b2
(2/3)*b2= 54 to b2 = 81 to b= 9cm to a= (2/3)*9 = 6 cm
pozostaje wyliczyć długość H
w ścianie powstał trójkat prostokatny o kącie α=30o
wysokość H --- to przyprostokatna przeciwległa temu katowi
i b = 9 ---- przyprostokatna przyległa do tego kąta
więc z funkcji tg 30o obliczymy długość H
bo H/b= tg30o tg30o= √3/3
czyli H= b*tg30o
H= 9*√3/3 to H= 3√3 cm
teraz podstaw te dane do Pc i juz masz odp
policzysz już ,bo to proste! odp: 18( 6 +5√3) cm2
30 sty 00:31