prosze o pomoc
kik: Miary kątów wielokąta tworza ciąg arytmetyczny którego róznica równa się 4 stopnie. a
miara najwiekszego kąta wynosi 172 stopnie . jaka jest liczba bokow wielokąta
29 sty 18:03
Teta:
Wielokąta wypukłego? tak jest wzadaniu?
29 sty 18:30
kik: nie pisze nic
29 sty 18:37
Teta:
a1, a1 +4 , a1+8, .......... , 172.
an = 172 wiesz chyba że an= a1 +(n-1)*r
więc; a1 + 4n - 4= 172
a1 = 176 - 4n
Sn = (n-2)*180o -- suma wszystkich kątów wewn. wielokąta wypukłego
Sn = (a1 +an)*n/2
(n-2)*180 = ( 176 - 4n +172)*n/2 /*2
(n-2)*360 = ( 348 - 4n)*n
360n - 720= 348n - 4n2
4n2 + 12n - 720=0 /: 4
n2 +3n - 180=0 Δ= 9 + 720 = 729 √Δ=27
n1 = (-3 +27)/2 = 12 n2 ---- odrzucamy bo nie jest l. naturalną
czyli a1= 176 - 4*12= 128o
więc n= 12 czyli to dwunastokąt wypukły.
sprawdzamy a12 = 128o + 11*4o = 128o +44o= 172o
czyli ok!
to a1 =
29 sty 18:46
Teta: Musi tak być! ,że wypukły! bo byłoby za mało danych!
A tak to znamy sumę kątów wewnętrznych ( wielokąta wypukłego)
29 sty 18:48