obliczyc pochodne
elina: POMOCY

Potrzebuje obliczyc ekstrema i pkt przegiecia tylko nie wiem czy dobrze
policzylam pochodne
1. policzyc ekstrema : f(x)=x*e
1/x
f'(x)=(x)' * e
1/x+x*(e
1/x)'=1*e
1/x+x*e
1/x *(-1/x
2)= e
1/x+1/x * e
1/x i
nie wiem co dalej z tym zrobic ani ktora czesc rozwiazania wziąć do policzenia
ekstremum

2.policzyc pkt przegiecia: f(x)=x
4 + 4X
3
f'(x)=4x
3 + 12x
2
f''(x)=12x
2 + 24x i tez nie wiem ktora czesc wziac do policzenia pkt przegiecia tzn
wogole nie wiem czy dobrze rozwiazalam przyklady