:)
Evaa: w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym o krawedi a=5cm, przekatna sciany bocznej jest
nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem α=45stopni.oblicz objetosc, pole powierzchni
calkowitej i sume dlugosci wszystkich krawedzi tego graniastoslupa.
29 sty 17:45
-nocek: Evaa!
Co tu jest trudnego w tym zadanku?
Zawsze zacznij od narysowania bryły!
Zauważysz wtedy zalezności, trójkaty potrzebne do obliczeń!
masz dane a= 5 więc pole podstawy
policz ze wzoru na pole trójkata równobocznego (znasz wzór?
Jestem pewna że tak!
pozostaje tylko obliczyć H -- graniastosłupa!
jak narysujesz ten graniastosłup i przekątną w ścianie
to zauważysz tam trójkat prostokątny zkątem przy podstawie 45o
policz z tg 45o wysokość H bo
H/a =tg45o a tg45o = 1 to tez powinnas wiedzieć
H= a*tg45o podstaw i oblicz!
Napisz wzory na Pc i V i tyle
a sumę krawędzi tez policzysz! Wierzę ,że dasz radę ! Powodzenia!
bo zadanko naprawdę prościutkie!
Pozdrawiam !
30 sty 00:45