Geometria
bUE: Oblicz ile boków ma wielokąt wypukły, jeżeli suma w tym wielokącie wynosi:
-540
o
-1080
o
Oblicz sumę kątów:
-ośmiokąta
-trzynastokąta
Do tych dwóch prosiłbym o wytłumaczenie jak to obliczyc bo kolejne przykłady chciałbym
zrobić sam
Kąt wewnętrzny wielokąta formentego ma 156
o Jaki to wielokąt?
Tu też krótki opis do zadania sprzydałby sie
Teta:
suma katów wewnętrznych wielokata wypukłego wyraża sie wzorem
(n-2)*180
o i to trzeba wiedzieć
gdzie n - ilość boków ( i kątów też oczywiście i n€ N
teraz już "bajka"
np;
( n-2)*180
o = 1080
o / :180
o
to n-2= 6 czyli n= 6+2 to n= 8 więc to ośmiokąt



powodzenia!
w zad. że wielokat foremny tzn .że wszystkie kąty są równe
czyli (n-2)*180
156
o* n
180
o*n - 156
o*n= 360
o
24n= 360
n= 15 --- piętnastokąt ma kąty po 156
o
sprawdźmy
(15 -2)*180 = 13*180 = 2340
o
2340 / 15= 156
o