Wyznacz równanie ogólne
Danio: Wyznacz równanie ogólne prostej k przechodzącej przez dwa Punkty P i Q (skorzystaj bezpośrednio
z równania ogólnego prostej), jeśli:
P(0,−4)
Q(3,1)
18 sty 22:20
Wojtek: a*0+b=−4
a*3+b=1
to w jedną klamrę i wyliczyć a i b
18 sty 22:30
Danio: ale ma być z równania ogólnego, a nie kierunkowego
18 sty 22:32
Wojtek: a podaj jak idzie ogólne bo nie kojarze
18 sty 22:39
Danio: Ax+By+C=0
18 sty 22:40
Wojtek: a*0+b*(−4)+c=0
a*3+b*1+c=0
to chyba tak
18 sty 22:41
Danio: własnie do tego doszłam, ale nie wiem dalej jak obliczyc, bo 3 niewiadome są
18 sty 22:42
Wojtek: a tylko 2 pkt masz podane?
18 sty 22:44
Danio: tak
18 sty 22:45
Wojtek: hm...ja bym narysował wykres taki jak wyszedł z kierunkowego

i dodał sobie 1 punkt

takie
małe oszustwo
18 sty 22:49
Danio: tak będę musiała zrobić

ale dzięki za dobre chęci i pomoc
18 sty 22:50
Wojtek: spoko
18 sty 22:51
jarek: (x+3)2+1>x2
19 sty 18:45
jarek: jak to obliczyc?
19 sty 18:46