:<
Cayman: Ludzie HELP cos2 2660o jest równy...
a(sin570+cos630)2
b(cos420+sin945)2
c(sin945+cos405)2
d(cos2340+sin1170)2
Proszę głównie o odpowiedź ale również wytłumaczenie dlaczego tak :<
18 sty 21:49
Cayman: Pomóż ktoś mądry :<
18 sty 22:10
math: tam przy 2260 jest o w wykładniku, czy zero

?
19 sty 18:14
jakubekmarcin: to jest 2260o stopni lin,
19 sty 18:15
jakubekmarcin: *2660
19 sty 18:15
math: nie wiem, ale cos koło 1 ( ok. 0,99391768...)
sorry
19 sty 18:20
math: a tak to zupełnie inna rozmowa
19 sty 18:22
math: na pewno nie a), bo wyjdzie 0,25 i nie b). Ma wyjść 0,58682402...
wyjaśnienie: cos 2660 = cos (180n + k) dla n/2 ∊ ℕ i −cos(180n+k) dla n/2= x r 1 (to znaczy:::
cos (180n +k) jest dodatnie, jeśli n jest parzyste i cos(180n+k) jest ujemne jeśli n nie jest
parzyste { n musi być naturalne


})
w tym przypadku n = 14, a k= 140. Zatem cos140≈(−0,7660444). Kwadrat tego wyrażenia wynosi w
zaokrągleniu 0,58682402. a dalej to musisz sobie sam radzić
mogę ci pomóc tylko wzorami
(a+b)
2= a
2 + 2ab +b
2
cos α =
√1− sin2 α
i
sin α =
√1 − cos2 α
czesc
19 sty 18:42
Cayman: Do tego sam doszedłem ale problem jest dalej ponieważ a = 1/4 b = 0 c = 0 i d = (−1/2 −
1\sqrt2)
2
masakra
19 sty 19:12
rsiu: Tak o patry &&**(())))888−−8□□□♡=42
19 maj 18:39
rsiu: I 88877hdhdh ;;□□□♢♢
19 maj 18:39