Funkcje wymierne
Ola93: Skróć ułamki:
| | x6 + x4 + x2 + 1 | |
b) |
| |
| | x3 + x2 + x +1 | |
| | x4 − x2 − 12 | |
d) |
| |
| | x4 + 8x2 + 15 | |
18 sty 20:27
ICSP: Rozłoż te wielomiany na czynniki Później skróć wyrazy podobne.
18 sty 20:28
robert: trzeba wyciagnac przed nawias
18 sty 20:29
Ola93: nie wszystko mi wychodzi jak wyciagne, nie wychodzi mi to rozlozenie na czynniki
18 sty 20:30
ICSP: Który ci nie wychodzi?
18 sty 21:02
Ola93: wszystkie
18 sty 21:34
Wojtek: a) Δ=81
x1=−U[4}{5} x2=1
18 sty 21:40
Ola93: dziekuje za a.
18 sty 21:54
ICSP: Wojtek, jak rozkładasz trójmian kwadratowy do postaci iloczynowej współczynnik a idzie przed
nawiasy

. Na przyszłość nie zapominaj

18 sty 22:49
Wojtek: no tak

, ale ja mam swoje myślenie
18 sty 22:50
ICSP: jeśli się nie myle to a wyjdzie:
18 sty 22:52
Wojtek: e... nie sądzę
18 sty 22:54
Ola93: ma wyjsc w liczniku 5x + 4

pomozecie z resztą?
19 sty 16:36
ICSP: I tyle w liczniku wychodzi, trzeba tylko wymnożyć.
19 sty 16:40
Ola93: wiem, wiem..
a co z b) c) i d) ?
19 sty 19:00
ICSP: b
| x6 + x4 + x2 + 1 | | x4(x2 + 1) + (x2 + 1) | |
| = |
| = |
| x3 + x2 + x + 1 | | x2(x+1) + (x+1) | |
| | (x4 +1)(x2 +1) | | x4 + 1 | |
|
| = |
| |
| | (x2 +1)(x+1) | | x+1 | |
19 sty 23:18
Miolo: 15−20=
14 mar 20:26