prawdopodobienstwo
xyz: Z urny, w której są 3 kule białe i n czarnych, wylosowano dwie kule. Prawdopodobieństwo,
Ŝe wylosowano dwie kule czarne, jest takie samo jak tego, Ŝe wylosowano kulę białą i
czarną.
Wyznacz liczbę n .
29 sty 16:48
Miki:
moc Ω= C3+n2
moc A = Cn2
mocB = C31* Cn1
P(A)=P(B)
(n+3)! (n+1)! *(n+2)(n+3) (n+2)(n+3)
mocΩ= ------------ = ------------------------- = -------------------
2! ( n+1)! (n+1)! *2 2
n! (n-2)! *(n-1)*n n(n-1)
moc A = ----------- = ------------------ = -----------
2! (n-2)! (n-2)! *2 2
P(A) = mocA /mocΩ ( czyli masz ułamek podzielić na ułamek
to po pomnozeniu przez odwrotność otrzymasz
(n+2)(n+3)
P(A)=------------------
n(n-1)
podobnie moc B = 3*n
to P(B)= mocB/ moc Ω
(n+2)(n+3)
P(B)= --------------- teraz wiemy z warunku zad;
6n
że P(A) = P(B)
to (n+2)(n+3) (n+2)(n+3)
----------------- = ---------------
n(n-1) 6n po przekształceniu i skróceniu
(n+2)(n+3)
mamy n(n-1)= 6n /: n bo n≠0
czyli n-1= 6 to n= 7
w tej urnie jest 7 czarnych kul
sprawdź sobie już sam(a) podstawiając za n= 7
i P(A) = P(B) = 7/15 tak powinno Ci wyjść
przeanalizuj przynajmniej to rozwiązanie!
będziesz już wiedzieć jak rozwiązać podobne!
Jeżeli tylko przepiszesz!... to mój trud pójdzie na "marne"
a nie o to chyba chodzi ? powodzenia!
29 sty 17:34
xyz: oczywiscie ze nie o to chodzi jestem tegorocznym maturzystą

dziekuje bardzo za
rozwiazanie wieczorem bede analizował.
29 sty 19:30
Miki: Ok! cieszęsię wobec tego baaaaardzo!
Powodzenia!
29 sty 19:46
Kurt: Przepraszam, ale czy przy dzieleniu A przez Ω nie pomyliłeś się?
22 lut 20:48