Czy ktoś to potrafi:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu ciekawych zadanek Z góry dzięks
Zad1
Obicz obietośc graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego przekontna podstawy ma dlugosc 6√2 a pole powierzchni całkowitej=264cm2
Zad2
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma dlugość d i tworzy z przekątną podstawy kąt o mierze α-alfa Oblicz obiętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa Obliczenia wykonaj dl d=8 i α=60-stopni
Zad3
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=6 cm i kącie nachylenia krawędzi bocznej do podstawy α=60-stopni
a) Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa
b) Oblicz V i Pc tego ostrosłupa
15 mar 10:14
Robin:
Zad 1.
Podstawa jest kwadratem bo to graniastosłup PRAWIDŁOWY CZWOROKĄTNY, a przekątna w kwadracie jest równa a√2. mamy więdc: a√2 = 6√2 czyli a=6
teraz piszesz wzór na Pc gdzie masz jedną niewiadomą czyli H, ale wiesz ile wynosi Pc więc masz że 264 = 2*6*6 + 2*6*H stąd obliczasz H .a potem podstawiasz dane do wzoru na objętość.
15 mar 12:27
Robin:
Zad. 3
Ostrosłop prawidłowy trójkątny, czyli w podstawie ma trójkąt rónoboczny, o boku dł = 6. Kąt nachylenia krawiędzi bocznej do podstawy to jest w sumie kąt nachylenia krawędzi bocznej do wysokości trójkąta równobocznego poprowadzonej z tego wierzchołka na którą opada krawdź boczna. wysokość można obliczyć ze wzoru h=a√
3 /2 . a=6, h=3√
3. Wysokość (H) ostrosłupa opada na tą wysokośc podstawy dzieląc ją w stosunku 2:1 , dłuższy odcinek jest od wierzchołka, a krótszy od przeciległego boku. Można teraz z własności trygonometrycznych obliczyć H i krawędż ostrosłupa.
tg 60 = H/ 2/3h tg 60 = √
3 <- stąd wyliczysz H a potem dł krawędi z sin 60 = H/d , d=krawedź ostrosłupa, sin60= √
3/2. Później dasz już sobie rade

;p
15 mar 12:47
gosia:
oblicz poile powierzchni graniastosłupa prawidłowego o wysokości 4 i przekątnej długości 5
15 mar 12:50
Gość:
Dzieki ale jeszcze nie stety jedno zadanie mi zostało wiec kto zrobi jeszcze jedno zadanko
15 mar 15:32
ewka: Pole powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 264cm2. Pole
podstawy tej bryly wynosi 75% pola powierzchni jednej sciany bocznej. Oblicz wysokosc bryly
15 kwi 16:15