Objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest rowna 72√3 cm3 a jego wysokosc
magda92 : Objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest rowna 72√3 cm3 a jego wysokosc wynosi 2 cm.
Oblicz miare kata nachylenia sciany bocznej tego ostroslupa do jego podstawy .
18 sty 17:14
Pszczółka :
10 mar 22:17
Eta:

H=2 cm
r −− dl. promienia okręgu wpisanego w podstawę
h
p=3r i a=2r
√3
to P
p= 3r
2√3
72
√3= 2r
2√3 ⇒ r
2=36
r=6 cm
| | H | | 1 | |
to tgα= |
| = |
| = 0,33333 |
| | r | | 3 | |
odczytujemy z tablic
α≈ 18
o
========
10 mar 22:39