tożsamości tryg
jakubekmarcin: Prośba o wyprowadzenie wzoru.
Jeśli sin 100
o = m, to sin 200
o = −2m
√1−m2, a cos200
o = 1 − 2m
2
Mógłby to ktoś wyprowadzić?
Czy wystarczy posłużyć się tzw. "jedynką trygonometryczną"?
18 sty 16:24
Godzio:
Trzeba tutaj znać takie wzory:
sin2α = 2sinαcosα
sin2α + cos2α = 1
cos2α = cos2α − sin2α
18 sty 16:45
jakubekmarcin: Let's start
sin 200o = sin 2 * 100 o = 2sin100o * cos 100o = 2m * cos 100o = 2m * √1−sin2 100o =
2m √1−m2
good?
18 sty 17:06
jakubekmarcin: or
cos 200o = cos 2*100o = cos2 100o − sin2 100o = cos2 100o − m2 = 1 − m2 − m2 =
1−2m2
dobrze?
18 sty 17:12
Godzio:
jest ok
18 sty 17:15
jakubekmarcin: Dziękuję za pomoc
18 sty 17:17
jakubekmarcin: Mógłby ktoś pomóc jeszcze w tym przypadku?
Jeśli cos 200
o = m, to sin 40
o= ?
Nie wiem, jak poradzić sobie z tym cos200
o i sin 40
o, bo generalnie planowałem rozwiązać
podobnie jak poprzednie zadanie, ale nie widzę możliwości, aby któryś z tych kątów był
dwukrotnością drugiego, aby zastosować wzór na podwojony kąt.
cos200
o = − cos 20
o = − sin 70
o = m
sin 40
o = ? a tak na marginesie sin 40
o = cos 50
o
Nie wiem jak można to inaczej przekształcić, a może po prostu obieram zły tok myślenia? Proszę
o wskazówki
19 sty 17:43
Grześ: więc sin 70 = −m
cos 20 = m
sin 40 = cos 50 = cos (30+20)
Coś tak spróbuj pokombinować
19 sty 17:45
jakubekmarcin: Szczerze mówiąc, to nie wiem co z tym zrobić.
cos(30o+20o) = cos30o * cos20o − sin30o * sin 20o jeśli się nie pomyliłem, ale co dalej?
Można zapisać wartości pod cos30o i sin 30o, ale zostaje jeszcze sin20o i mam mętlik w
głowie...
19 sty 17:51
jakubekmarcin: 
ktoś coś wie?
19 sty 18:10