prosiłbym o rozwiązanie równania wymiernego
xXx równanie wymierne:
18 sty 16:23
xXx równanie wymierne: poprosiłbym o rozwiazanie bo nie mogę tego rozkminić , a jutro poprawka!
18 sty 16:37
xXx równanie wymierne: 7744728 proszę o rozwiązanie . będę bardzo wdzięczny
18 sty 16:45
Godzio: D = R − {−1}
| x − 5 | | x + 1 | | (x + 1)(x + 1) | |
| − |
| = |
| |
| x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
| x − 5 − (x + 1) | | (x + 1)2 | |
| − |
| = 0 |
| x + 1 | | x + 1 | |
| x − 5 − x − 1 − (x2 + 2x + 1) | |
| = 0 /(x + 1) |
| x + 1 | |
−6 − x
2 − 2x − 1 = 0 /* (−1)
x
2 + 2x + 7 = 0
Δ = 4 − 28 = −24 < 0 −− brak rozwiązań
18 sty 16:48
7744728: zgadzam się

lol ktoś mnie poprosił o rozwiązanie
18 sty 16:54