Funkcja.
POMOCY: Kapitał 2000 zł złożono w banku na x miesięcy na 10%. Czy odsetki y są funkcją czasu x ?
Za pomocą jakiego wzoru funkcja ta jest określona? Określ kilka wartości x i oblicz y.
29 sty 16:33
Miki:
x --- ilość m-cy
10% --- w stosunku rocznym czyli na miesiąc; 10% /12
10% / 12 = (5/6 )% --- na miesiąc
5/6)% = 5/ 600 = 1/120
y= 2000* (1/120) *x czyli y= (200/12)*x
to y= (50/3)*x
29 sty 16:55
Miki:
np x= 6 miesięcy to y= 100 zł bo połowa z 10% wynosi 5%
a 5% z 2000 zł= 100zł
za trzy miesiace czyli x= 3
to y= (50/3)*x = (50/3)*3 = 50 zł
29 sty 16:57
Miki:
Więc chyba wiesz z "życia" ...
im dłużej leżą pieniądze na ksiązeczce oprocentowanej,
tym więcej odsetek nam przybędzie

czyli ta wielkość zależy oczywiście od czasu x
29 sty 17:00
POMOCY: wiesz co z tych twoich zapisów niec nie rozumiem.
29 sty 17:15