hej mam tu elementy statystyki ....
roman: mediana trzech liczb jest rowna 4 a ich srednia arytmetyczna jest rowna 5. oblicz sume
najwiekszej i najmniejszej z tych liczb .....
no ja doszłem do czegos takiego ....
i nie wiem pomnozyc to przez ta trójkę ... pewnie tak i mamy :
x+4+y=15 no i co dalej nie mam pojecia ... bo sa dwie nie wiadome ....
moze jakis układ rownan >?
prosze aby ktos mi to dokonczył krok po kroku bo ja juz sie poddałem
18 sty 16:04
7744728: 2ga klasa czy maturzysta?
18 sty 16:06
roman: maturzysta ....
18 sty 16:08
roman: maturzysta / tka czy student/ ka >?
18 sty 16:08
roman: hi hi i co wiesz co z tym zrobic >?
18 sty 16:09
7744728: a to spoko, to jeszcze rok mam do nauki tego. mediana to jest środkowy znak w ciągu tak?
x=0 y=11
tylko nie wiem jak to obliczyć
18 sty 16:10
7744728: w sumie to dużo rozwiązań ma, ale suma zawsze wyjdzie 11
18 sty 16:12
roman: heh no to sie ucz ucz ... tak tak srodkowy pod warunkiem ze na poczatku uporzadkujesz dany
ciag liczb czy tez liter czy tez moze liter i liczb ...
wracajac do zadania to z przykrościa musze stwierdzic ze chyba twoje rozwiazanie jest złe ...
18 sty 16:13
roman: dlaczego zawsze 11 >?
18 sty 16:14
7744728: no bo wybierz obojętnie jaki x i y żeby średnia arytmetyczna wynosiła 5, czyli suma tych 3 ma
być równa 15, skoro masz już czwórkę, to nie obchodzi cię nic innego, i obojętnie jakie xy i
ygerki wybierzesz, suma i tak wyniesie 11 zobacz sobie
x=0 y=11
x=−1 y=12
x=−5 y=17 itp itd
18 sty 16:16
7744728: ich suma zawsze jest równa 11
18 sty 16:17
7744728: w ostatnim przykładzie powinno być x=−6

mój błąd
18 sty 16:19
Eta:
a,b,c −−−− uporządkowany rosnąco : a −−l. najmniejsza , c −− l. największa
| | a+c | |
mediana trzech liczb tak uporządkowanych : |
| =4
|
| | 2 | |
to a+c= 8
| | a+b+c | |
średnia arytm: |
| = 5
|
| | 3 | |
to: a+b+c= 15 => 8+c= 15 => c= 7 to a= 1
a+c= 1+7= 8
1,7,7 −−−− mediana =4 śr, arytm. = 5
18 sty 16:19
roman: no tak ,,,, tylko chyba w odpowiedzi nie ma tych wszystkich odpowiedzi tylko jest to zapisane
w jakis sposob i tylko ja nie wiem w jaki >?
18 sty 16:20
roman: super Eta ... dzięki wielkie ....
18 sty 16:25
7744728: nie zgadza się skoro c=7 a=1 b=4 to
a+b+c≠15
1+4+7= 12
18 sty 16:28
7744728: pierwszy raz widze że eta zrobiła błąd
18 sty 16:28
7744728: chyba że to ja źle to ja tego nie rozumiem
18 sty 16:29
Eta:
b=7 , to mediana = 4 , nie "b"
18 sty 16:29
Eta:
Żadnego błędu "Eta" nie zrobiła !
18 sty 16:31
7744728: ale mediana to środkowy wyraz, wcześniej się romana zapytałem i tak napiasł
18 sty 16:32
roman: no tak ale to zalzy od jakiego danego ciagu jesli liczby sa np 1233334 to mediana jest 3
jezeli mamy 123456 to bierzemy dwie ze srodka liczby i je dzielimy przez dwa i mamy mediane
...
18 sty 16:35
roman: tak jak w tym przykładzie
18 sty 16:35
7744728: tutaj masz ciąg 3 liczb, czyli −1:b:7
czyli mediana jest równa b, a b=4
18 sty 16:42