Trygonometria.
jakubekmarcin: Trygonometria − proszę o pomoc
!
Jeśli sin α − cos α = 0, to
sin2α=1
cos2α=0
|sinα+cosα| =
√2
tg α=1
może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest? Bardzo proszę
18 sty 16:00
7744728: |sinα+cosα| = √2 to jest poprawne? jakoś nie wiem, skąd to wziąłeś?
18 sty 16:03
jakubekmarcin: z książki
18 sty 16:06
jakubekmarcin: ja w ogóle zastanawiam się jak cosα może być = sinα
18 sty 16:06
nikka: może dla np. 45
o 
jakie jest w ogóle polecenie ?
18 sty 16:14
7744728: może być, nałóż na siebie wykres sinusa i cosinusa. miejsca przecięć to potencjalne alfy
18 sty 16:14
7744728: on chce żeby mu ktoś to wytłumaczeł, ale lepiej nei ja xd
18 sty 16:14
jakubekmarcin: polecenie jest takie, aby wybrać odpowiedź, każdy jest pod A B C lub D, a w odpowiedziach z
tyłu książki ponoć wszystkie są poprawne
18 sty 16:22
bbb: sin2α=2sinαcosα=2sin2α=sin2α+cos2α=1 ⇔ sinα=cosα
18 sty 16:28
bbb: | | sinα | |
sinα=cosα ⇒ tgα= |
| =1 |
| | sinα | |
18 sty 16:29
bbb: sinα=cosα ⇒ cos2α=sin2α−sin2α = 0
18 sty 16:30
bbb: | | √2 | | √2 | |
a z tą wartością bezwzględna to zgadza się dla sinα= |
| ∨ sinα= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 sty 16:34
Godzio: jakubekmarcin o ile dobrze jest przepisane to odp. A jest na pewno źle, jeśli chcesz
wiedzieć skąd coś się wzięło to napisz to Ci to rozpisze, mam nadzieje że chociaż do
niektórych potrafisz dojść
18 sty 16:41
Godzio:
A ok, źle popatrzyłem wszystkie są poprawne
18 sty 16:42
jakubekmarcin: Dziękuję ślicznie
18 sty 16:43
Godzio: Zdaje się że z tym był problem
sinα − cosα = 0 /2
sin2α − 2sinαcosα + cos2α = 0
sin2α + 2sinαcosα + cos2α − 4sinαcosα = 0
(sinα + cosα)2 − 2 * sin2α = 0 (korzystamy z tego co wcześniej wyliczyliśmy że sin2α = 1)
(sinα + cosα)2 = 2 /√
|sinα + cosα| = √2
18 sty 16:44