Matematyka
Bolek: 1) Dochody dwóch męższczyzn 5:3, ich wydatki w stosunku 9:5. Każdy z nich zaoszczędzi
miesięcznie 600zł. Ile wynoszą dochody męższczyzn?
2) W prostopadłościanie pola boków wynoszą 6, 10 i 15cm kwadratowych. Ile wynosi objętość?
3) Chłopiec idzie do szkoły 25 minut. Pierwszą połowe drogi przechodzi z prędkościa 6km/h, a
drugą4km/h. Ile wynosi droga chłopca do szkoły?
Z góry dziekuje za Waszą pomoc.
18 sty 15:50
Wojtek: 1)5x−zarobki 1 faceta
3x−zarobki 2
9y−wydatki 1
5y−wydatki 2
klamerka 5x−9y=600
3x−5y=600
2)
pole 1 boku: a*c
pole 2 boku: b*c
pole podstawy: a*b
klamerka a*c=6
b*c=10
a*b=15
teraz sobie liczysz a,b,c
objętość to tylko pomnozyć wszystkie przez siebie
18 sty 15:57
Wojtek:
| | 5 | |
to w jednej klamerce i rozwiązujesz |
| to 25 minut  |
| | 12 | |
18 sty 16:02