Układ nie równości
Matiii: Wyznacz wszystkie liczby całkowite spełniające układ nierówności:
{ 4x2 + 12x > 0
x2 − 25 ≤ 0
Bardzo proszę o pomoc.
18 sty 15:49
Wojtek: { 4x(x−3)>0
(x−5)(x+5)≤0
teraz masz juz podane miejsca zerowe funkcji, rysujesz wykres, wyznaczasz zakresy i znajdujesz
ich część wspólną
18 sty 15:52
Matiii: Czyli bo nie wiem jak
18 sty 15:53
Matiii: A nie można tego wyliczyć z delty?
18 sty 15:53
nikka: mały błąd
4x(x+3) > 0
(x−5)(x+5) ≤ 0
na upartego można obliczać pierwiastki z delty, tylko po co sobie utrudniać życie skoro tutaj
można je łatwo odczytać z postaci iloczynowej trójmianu ...
18 sty 15:57
Matiii: czyli to będzie:
x=−4
x=−3
x=−5
x=5
tak

I co dalej z tym? Trzeba ten wykres rysować?
18 sty 16:00
Matiii: Niech mi to ktoś wytłumaczy... Nigdy nie lubiłem matematyki i nie polubię i nie mam zielonego
pojęcia co należy zrobić...
18 sty 16:07
nikka: drugie dobrze − 5 i −5
pierwsze x = 0 , x = −3
teraz należałoby narysować wykresy funkcji kwadratowych i odczytać rozwiązania poszczególnych
nierówności, wyznaczyć część wspólną i wypisać liczby całkowite, które należą do części
wspólnej
18 sty 16:12
Matiii:

coś takiego bo nie wiem jak mam to narysować... Mogę prosić o rysunek
18 sty 16:24
18 sty 16:29
18 sty 16:36
7744728:

x∊<−5:0) u (3:5>
18 sty 16:39
7744728: aww namalowałem patrząc na wynik wojtka, a tam faktycznie mam minus zamiast plusa.
sam sobie namaluj tak samo tylko że leci przez zero i −3 ten górny wykres
18 sty 16:41
Matiii: Bardzo Dziękuję
18 sty 16:43
Matiii: czyli x∊<−5;−3) u (0;5>

tak
18 sty 16:44