parametr m
iza: proszę o pomoc:
dla jakich wartości parametru m funkcja jest stała:
a)f(x)= (2−|m+3|)x +4
dla jakich wartości parametru m funkcja jest malejąca:
a)(4−|m+4|)x + 4
18 sty 15:37
Wojtek: a) 2−|m+3|=0 i tu 2 przypadki i sobie rozwiązujesz

b) 4−|m+4|=0 i tu to samo
18 sty 15:39
iza: chcialabym tylko prosic o jakies wskazowki jak to rozwiazac.
18 sty 15:46
Wojtek: żeby funkcja była stała współczynnik przy x musi byc równy 0, czyli to co masz w nawiasach przy
x przyrównujesz do 0

proste
18 sty 15:47