P.: określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a:
a)x+a = 2x −3a
b)(3−a)x = 4 + x
c)ax − 1= a − x
d)4ax +a=2a −ax
e)a2x + 1 = a2 +ax
f)a(ax − a − 1)= x−2
18 sty 15:32
Wojtek: a) rozpatrujesz kiedy równanie nei ma rozw czyli
x+a≠2x−3a
4a≠x
ma 1 rozw:
4a=x
chyba tak
18 sty 15:36
7744728: to nie wyszło przypadkiem, że równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań?
18 sty 15:39
7744728: w c wychodzi że ma jedno
c)
ax+x=a+1
x(a+1)=a+1
x=a+1a+1
x=1
x x ma 1 rozwiązanie
18 sty 15:39
Wojtek: masz rację
18 sty 15:40