!
IGA: W pewnej szkole jest 400 uczniów 65 % uczy się j.angielskiego, 47 %− j.rosyjskiego a 24% uczy
się obu tych języków. Wynika stąd, że liczba uczniów, którzy nie uczą się żadnego z tych
języków to:
A. 144
B. 96
C. 48
D. 24
18 sty 15:17
Wojtek: 65%=24%−ci którzy uczą sie oby językwow +41%−ci ktorzy się uczą tylko angielskiego
47%=24%− − | |− +23%−ci którzy uczą sie tylko nei rosyjskiego
z tego wynika: 100%−41%−23%=36%
36% z 400 to 144
odp A, jak masz poprawna odpowiedz to sprawdź bo mogę źle rozumować
18 sty 15:29
Eta:
65%−24% = 41% −−− tylko ang.
47%−24% = 23% −−− tylko ros.
24% −−− obu języków
−−−−−−−−−−−−
R−m 88% −−− uczy się języków to: 12% −−−nie uczy się żadnego
12%z 400 = 48 uczniów nie uczy się żadnego języka
odp: C)
18 sty 15:40
Wojtek: "poker face" −nie myślę
18 sty 15:42
Eta:
Widocznie jeszcze nie "odpaliłeś" mózgu
18 sty 15:43
as: prawidłowa odpowiedź to 48
Klasa to zbiór 400 uczni, 260 angielski, 188 rosyjski, 96 angielski i rosyjski
więc 260+188−96=352
400−352=48
18 sty 15:43