matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
sanbod:
znaleźć wszytskie pierwiastki calkowite wielomianu x
4
−x
2
− 2
18 sty 14:51
Grześ:
x
2
=t t≥0 W(t)=t
2
−t−2
√
Δ
=3
1−3
t
1
=
=−1
2
1+3
t
2
=
=2
2
W(t)=(t+1)(t−2) W(x)=(x
2
+1)(x
2
−2)=(x
2
+1)(x−
√
2
)(x+
√
2
) Teraz odczytaj sobie pierwiastki
18 sty 14:57