Oblicz całkę nieoznaczoną przez części
Johnymiliard: ∫ε−3x dx
18 sty 13:58
Johnymiliard: POPRAWKA:
∫xε−3x dx
18 sty 14:03
Grześ: więc:
f(x)=x f'(x)=1
| | 1 | |
g'(x)=e−3x g(x)=− |
| e−3x |
| | 3 | |
Więc:
| | 1 | |
∫ xe−3x dx = ∫ x(− |
| e−3x)' dx |
| | 3 | |
18 sty 14:06
Johnymiliard: Z jakiego wzoru na całkowanie przez części to jest?
18 sty 14:15
Grześ: to nie jest z żadnego wzoru, trzeba to po prostu dopasować hmm.. główką ruszyć troszkę

18 sty 14:19
Johnymiliard: Czyli poprostu rozbiłeś to na: ∫ x dx * ∫ e
−3x 
Tak wystarczy?
Bo ja mam podane wzory np: ∫ f'g = fg − ∫ fg' , to jeden z nich.
18 sty 14:28
Karol: Grzesiu umiesz zrobić Moje 3 zadanie
18 sty 14:31
Grześ: przecież 2 Ci zrobiłem, 3 jest banalne
18 sty 14:40
Johnymiliard: ∫ x dx * ∫ e−3x Tak wystarczy?
18 sty 15:02
Grześ: nie możesz sobie tak całek rozdzielić, napisałem CI przecież jak to zrobić... dokładnie
przeanalizuj mój post
18 sty 15:03