3 zadania-Pomocy
Karol: Cześć umie ktoś zrobić te zadania,byłbym bardzo wdzięczny za chwilę uwagi i pomoc.
1.Napisz równanie o okręgu ośrodku w punkcie S(1,−2) i promieniu r=2,sprawdź czy punkt A(−2.2)
Należy do tego okręgu.?
2.Sprawdź Czy podana Obok Liczba jest pierwiastkiem wielomianu
w(x)=5x4−4x3−12x2−2x−4,−2
3.Kiedy funkcje kwadratową można przedstawić w postaci iloczynowej

rzedstaw w postaci
iloczynowej funkcję kwadratową określoną wzorem f(x)=3x2−8x
18 sty 13:04
Grześ:
1. (x−1)2+(y+2)2=4
Sprawdzamy, czy A(−2,2) należy:
(−2−1)2+(2+2)2=4
(−3)2+42=4
9+16=4
25=4
Sprzeczność, więc nie należy
18 sty 13:07
Grześ: Aby −2 było pierwiastkiem wielomianu, musi spełniać:
W(−2)=0
Sprawdźmy:
W(−2)=5*(−2)4−4*(−2)3−12*(−2)2+4−4=80+32−48=64≠0
Nie jest pierwiastkiem.
Chyba, że sprawdź znak między trzecią a czwartą potęg, czy nie ma być +
18 sty 13:13
Karol: a ta * oznacza mnożenie?,tam jest minus
18 sty 13:19
Grześ: tak mnożenie, jakby tam był plus, to wynik byłby 0
18 sty 13:23
Karol: Mam pytanie a to W w 2 zadaniu to jakiś wzór

i czy w 1 też to jest z jakiegoś wzoru
18 sty 13:58
zdesperowany student: pochodna uwiklana
mogłby mi ktos wytłumaczyc jak liczyc pochodna uwiklana takiej funkcji cos(x−y)−xe(−y)+pi+1=0
kompletnie nie wiem jak to policzyc.
18 sty 14:00
zdesperowany student: pochodna uwiklana
mogłby mi ktos wytłumaczyc jak liczyc pochodna uwiklana takiej funkcji cos(x−y)−xe−y+pi+1=0
kompletnie nie wiem jak to policzyc.
18 sty 14:02