Całki
Roszpunka: Chciałabym sprawdzićc zy dobrze zrobiłam całkę.. (przez części)
∫x9*lnxdx=
f(x)= x9 f'(x)=9x8
g'(x)=lnx g(x)= 1/x
= x9/x −∫9x9/x dx= x8− ∫9x8dx= x8 − x9+c
Nie wiem jak zabrać się do tej czy przez części czy może przez podstawienie..
∫sin4xcosxdx
18 sty 12:49
Grześ: pierwsza jest źle. Poprawić

18 sty 12:51
Grześ:
Więc:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ x9*lnx dx= ∫ ( |
| x10)' * lnx dx= |
| x10 * lnx − ∫ |
| x10 * |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | x | |
dx =
| | 1 | | 1 | |
= |
| x10 * lnx − ∫ |
| x9 dx |
| | 10 | | 10 | |
Teraz poradzisz sobie z policzenie tej całki?
18 sty 12:54
Roszpunka: tak pewnie, dzięki bardzo

a wiesz jak zrobić tą drugą? zaczęłam robić ale 100% jest źle za bardzo przekombinowałam..
18 sty 13:11
Grześ: naprowadzić jak zrobić

Przez części oczywiście
18 sty 13:13
Trivial: Cześć Grzesiu.
18 sty 13:14
Grześ: Witam
Trivial serdecznie


O co chodzi
18 sty 13:16
Trivial: O nic, tylko się witam.
18 sty 13:16
Grześ: Myślałem, że może jakiś błąd zrobiłem w całce. Chyba jest ok.
Teraz rzucę mu podpowiedzią, bo chyba nie da sobie rady
18 sty 13:17
Trivial: Tylko proszę... Nie przez części.
18 sty 13:19
Grześ: właśnie myślę nad tym i widze, że nie da sie przez części
18 sty 13:20
Grześ: ale juz widzę jak to ugryźć już pisze

18 sty 13:20
Trivial: Co myślisz o podstawieniu t = sinx?
18 sty 13:20
Grześ: | | 1 | |
∫ sin4xcosx dx = |
| ∫ 5sin4xcosx dx |
| | 5 | |
Teraz pomyśl nad tym jak policzyć tą całkę. Będzie to funkcja złożona
18 sty 13:21
Grześ: niee
18 sty 13:22
Grześ: Podpowiedź dobra przecież Trivial

Znasz napewno odpowiedź
18 sty 13:22
Trivial: Grześ nie wydziwiaj, najłatwiej jest podstawić t = sinx

Ewentualnie łatwo też jest w
pamięci.
18 sty 13:25
18 sty 13:26
Trivial:
Wystarczy znać wzór:
| | 1 | |
∫[f(x)]α*f'(x)dx = |
| [f(x)]α+1 + c. α ≠ −1. |
| | α | |
18 sty 13:28
Trivial:
| | 1 | |
∫[f(x)]α*f'(x)dx = |
| [f(x)]α+1 + c. α ≠ −1. |
| | α+1 | |
chochlik.
18 sty 13:29
Roszpunka: ok już próbuje robić

dzięki
18 sty 13:29
Roszpunka: oo dziękuję za wzór!
wygląda na bardzo przydatny, już dopisuje go do swoich notatek
18 sty 13:33
Trivial: Ja z niego często korzystam.
18 sty 13:35
Roszpunka: Zabieram się do przykładów z calki oznaczonej, mam nadzieje, że pójdzie mi lepiej

dziękuję za pomoc
18 sty 13:47
Trivial: Powodzenia.
18 sty 13:51