romb, kwadrat
<ppaula>: 1zad.Na okręgu o promieniu 6cm opisano deltoid, którego obwód wynosi 42cm . Oblicz pole
powierzchni deltoidu.
2zad.W rombie ABCD o kącie ostrym przy wierzchołku A, przekątne mają długości 12 i 16 cm.
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten romb.
18 sty 10:41
Niunia85:

1.troche krzywo mi rysunek wyszedł
jeżeli połączymy środek z wierzchołkami (linie przerywane) to otrzymamy 3 trókąty AOD, DOC,
COB,BOA
Wystarczy obliczyć sumę ich pół (wysokość każdego trójkąta to r , więc 6)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PABCD=PAOD+PDOC+PCOB+PBOA= |
| a6+ |
| b6+ |
| b6+ |
| a6= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (2a+2b)6= |
| *42*6=126 |
| | 2 | | 2 | |
za 2a+2b podstawilam 42 ponieważ to obwód deltoidu
18 sty 11:28
<ppaula>: dzieki a to drugie zadanie jak trzbea rozwiazac i od czego zaczać?
18 sty 11:31
Niunia85:

przekątne dzielą się na pół dlatego 6 i 8
jak w środku narysujesz okrąg to promień będzie wysokością trójkąta (te trójkąty są
prostokątne)
18 sty 11:35
<ppaula>: wychodzi mi 6,8 ?
18 sty 11:50