Z góry dziękuję za pomoc
monika: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez dwa punkty M ( 2,1,4) N ( 1,−1,5) i
prostopadlej do płaszczyzny x−2y+z−1=0
18 sty 00:44
AS:
Szukane równanie płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Waruek prostopadłości dwóch płaszczyzn: A1*A2 + B1*B1 + C1*C2 = 0
Punkty M i N mają należeć do płaszczyzny.Stąd dwa równania
1. 2*A + B + 4*C + 1 = 0
2. A − B + 5*C + 1 = 0
Z warunku prostopadłości mamy
1*A − 2*B + !*C = 0
Wystarczy rozwiązać układ trzech równań i znaleźć A,B i C.
18 sty 09:45
Monik:
A dlaczego A*x+B*y+C*z+1=0,a nie A*x+B*y+C*z+D=0
18 sty 14:17
AS: To są równania równoważne.
Przyjmując postać A*x + B*y + C*z + D = 0 trzeba rozwiązywać jako równanie
o trzech niewiadomych A,B i C a D przyjmując jako znaną.
Jeżeli to równanie podzieli się stronami przez D ≠ 0 to otrzymamy równanie postaci
| A | | B | | C | |
| *x + |
| *y + |
| *z + 1 = 0 czyli |
| D | | D | | D | |
A1*x + B1*y + C1*z + 1 = 0 i teraz mamy równanie o trzech niewiadomych
18 sty 14:33