mam nadzieje ze ktos bedzie potrafil mi to wytłumaczyc
cris: hejka. wyznacz najwieksza wartosc funkcji w podanym przedziale
f(x)= x2-4x x∈<3;4>
29 sty 16:03
Mickej: HMmMmm najprościej to tak

Jeśli masz takie zadanie w którym musisz wyznaczyć największa wartość funkcji w danym
przedziale to najpierw sprawdzasz czy do tego przedziału nie należy wierzchołek funkcji
jeżeli tak to sprawdzasz jaka wartość przyjmuje

następie sprawdzasz dla skrajnych
wartości czyli przedziału w twoim przypadku dla 3 i 4sprobuj sama to rozwiązać jeśli ci
nie wyjdzie to ja rozwiąże
29 sty 16:12
on:
zero
29 sty 16:14
Teta: 
święto prawda! Mickej!
29 sty 16:14
cris: nie za bardzo mi to wychodzi. Mickej jka bys mogl to rozwiazac to byl bym wdzieczny
29 sty 17:02
Miki:
znasz taki wzór? xw= -b/2a
oblicz xw ...... i mi podaj czekam !
29 sty 17:05
cris: aw = -4
29 sty 17:18
cris: Miki jak bedziesz to napisz na 874311 bo ja nie caly czas siedze na forum
29 sty 17:27
Mickej: wiec wierzchołek nie należy do przedziału wic sprawdzamy dla skrajnych wartosci
f(4)=0
f(3)=-3
wiec nasza największa wartością jest 0
29 sty 17:39
cris: mniej wiecej rozumiem ale jak bys mi to napisal w uporzadkowanej kolejnosci to byl bym
wdzieczny
29 sty 17:49
Mickej: No ale tego się już nie da bardziej uporządkowanie

Zaczynasz od wierzchołku czuli tak zwanego p
p=(-b)/2a
p=4/2=2
czyli p nie należy do przedziału
wiec jak sam wiesz wykresem funkcji kwadratowej jest parabola i ma ona swój
czubek(wierzchołek) który zawsze jest naszym minem lub maxsem bo jest najbardziej
wysunięty
ale jeśli on nie należy do przedziału to któraś z wartości skrajnych będzie minem lub
maksem ponieważ funkcja w tym przedziale albo stale rośnie albo stale maleje gdybyś
sobie narysował ta funkcje i zaznaczysz różowa kredka ten przedział to zrozumiesz
29 sty 17:58
cris: tak juz rozumiem. dzieki wielkie
29 sty 19:00
Mickej: spoksik
29 sty 19:11