Oblicz wartość wyrażenia
Krystian:
17 sty 23:32
Krystian: proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
17 sty 23:42
Niunia85: musisz to wyliczyć czy tylko uprościć? masz jakąś odpowiedź?
17 sty 23:43
Niunia85:
| x2−6x+9+2x2 | | 3x2−6x+9 | | x2−2x+3 | |
| = |
| = |
| |
| 3x2+12x−6x−24 | | 3x2+6x−24 | | x2+2x−8 | |
17 sty 23:50
Krystian: aj zapomniałem napisać uprościć i podstawić za x=1/2 y=3/4
18 sty 00:03
Niunia85: a gdzie jest y?
18 sty 00:08
:): do czego y jak nawet nie masz go w rownaniu
18 sty 00:09
Krystian: dobrze było( chodziło o samo przekształcenie) to w innym przykładzie a) tak ma być
18 sty 00:13
Niunia85:
18 sty 00:14
Krystian: a możesz mi powiedziec skąd te +12 w mianowniku?
18 sty 00:14
Krystian: +12x
18 sty 00:15
Niunia85: 3(x2+4x−2x−8)=3x2+12x−6x−24
18 sty 00:16
Krystian: aha, już wiem( po prostu nie rozpisałać 3(a,b,c,d) tylko od razu wymnożyłaś
18 sty 00:17
Niunia85: tak
18 sty 00:17
Krystian: kurcze, dlaczego tutaj nie ma automatycznych aktualizacji?
18 sty 00:18
Niunia85: nie wiem
18 sty 00:19
Krystian: to dobrze zrobiłem na kartce
18 sty 00:21
Niunia85: to super
18 sty 00:22
Krystian: a jeśli np. do tego wyrażenia podstawić za x pierwiastek z 3 ?
18 sty 00:22
Krystian: | | 3x2−6x+9 | |
to mi wychodzi |
| |
| | 3x2+6x−24 | |
18 sty 00:24
Niunia85: | x2−2x+3 | | 3−2√3+3 | | 6−2√3 | |
| = |
| = |
| |
| x2+2x−8 | | 3+2√3−8 | | −5+2√3 | |
18 sty 00:24
Krystian: 3x2 chyba da się skrócić, no nie?
18 sty 00:25
Niunia85: skoro podstawiasz coś za x to nie możesz w równaniach znowu mieć x
18 sty 00:25
Niunia85: nie możesz skracać przy dodawaniu czy odejmowaniu
18 sty 00:26
Krystian: aj rzeczywiście, jakie to proste
18 sty 00:29
Niunia85: no widzisz
18 sty 00:30
Krystian: aha, dzięki za wskazówki
18 sty 00:31
Niunia85: nie ma sprawy
18 sty 00:31
Krystian: A jeżeli jest zadanie typu "Określ dla jakich iksów wyrażenie ma sens liczbowy to trzeba
obliczyć dziedzinę, tak?
18 sty 00:32
Niunia85: tak
18 sty 00:33
Krystian: np. U{x
2−4{}x
2−x−2}= i to trzeba zastosować wzory skróconego mnożenia (sorry za jakość
treści zadania, ale dzisiaj 1 raz jestem tutaj
18 sty 00:36
Niunia85: licznik rozwalasz a w mianowniku liczysz delte
Δ=1+8=9
√Δ=3
x
1=−1
x
2=2
| (x−2)(x+2 | | x+2 | |
| − |
| |
| (x+1)(x−2) | | x+1 | |
18 sty 00:39
Niunia85: ja już uciekam, jak masz jeszcze jakieś zadanka to napisz, a ja jutro zrobi, chyba że ktos inny
je zrobi
18 sty 00:42
Krystian: tylko na jakiej postawie znaleźć te wzory skróconego mnożenia obliczyć delte czy jak? (ja to
robie podstawie prób−błędów, ale jak będzie do sześcianu to się już nie da tak
18 sty 00:42
Krystian: OK. dzięki wielkie za pomoc
18 sty 00:42
Niunia85: w pierwszym widać że jest x2 i 22
18 sty 00:42
Krystian: zgadza się
18 sty 00:43
Krystian: ale mi chodzi o te w nawiasach
18 sty 00:45
Krystian: ale mi chodzi o te w nawiasach
18 sty 00:45
%25253Cb%25253EKrystian%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520ale%252520mi%252520chodzi%252520o%252520te%252520w%252520nawiasach%25250A%25250A
18 sty 00:45
Krystian: coś z netem, OK. idź się wyśpij, ja też zaraz idę
18 sty 00:46
Krystian: nie będę cie tu męczył
18 sty 00:47