dane sa liczby
xyz: Dane są liczby x = 4 √3 − 1, y = √3 − 5 . Oblicz wartość wyraŜenia:
|y − x| + xy . Wynik
przedstaw w najprostszej postaci.
29 sty 16:01
Teta:
Podstaw te wartości !
sprawdź jaki znak ma wyrażenie pod modułem
jeżeli ujemne to opuszczając moduł zmień znaki tego co pod modułem
na przeciwne ,ą jeżeli wartość pod modułem dodatnia to opuść moduł bez zmiany znaków
i tyle ( oblicz te wartość... a to huż proste! Powodzenia!
29 sty 16:18
Mickej: 21-18√3
29 sty 16:19
xyz: napisz wynik jesli mozesz
29 sty 16:21
xyz: mi wychodzi 23-18√3 prosiłbym o sprawdzenie
29 sty 16:26
Teta:
I 4√3 - 1 - ( √3 - 5) I +( 4√3 -1)( √3 -5)=
= I 3√3 +4 I + 12 -21√3 +5 = 3√3 +4 +12 -21√3 +5=
= 21 - 18√3
tak jak podał Ci Mickej!
Szkoda że nie chciało Ci sie tego podstawić i policzyć !
29 sty 16:29
xyz: ok ok dolores popelnilem blad w liczeniu
29 sty 16:32
xyz: dziekuje
29 sty 16:32
xmen: no jasne ze to jest zle

zle podstawione do wzoru
29 sty 20:50
Miki: Xymen? co tu widzisz ....... "źle" ?
29 sty 21:05
asia:

x=3+4ρ3
8 gru 13:43