matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie........
Glourious:
⎧
x*y=72
⎩
(x+2)(y−3)=72
mam taki układ równań, i teraz pytanie, kto się podejmi wyjaśnienia mi tego, że po jakimś rozwiązaniu czy uproszczeniu ma wyjść coś takiego: − 3
2
− 6x +144 = 0
17 sty 22:49
Glourious:
−3x
2
..sorry
17 sty 22:53
Godzio:
72
y =
x
72
(x + 2)(
− 3) = 72 /*x
x
(x + 2)(72 − 3x) = 72x 72x − 3x
2
+ 144 − 6x = 72x −3x
2
− 6x + 144 = 0
17 sty 22:55