wzajemne położenie prostych
ola: proszę o pomoc. W kątach przyległych ABC , DBC poprowadzono dwusieczne i prostą, równoleglą do
AD, która przecina te dwusieczne odpowiednio w punktach E i F, zaś ramię BC przecina w punkcie
K . wykaż, że | EK| = | KF|.
17 sty 22:43
Eta:

2α+2β= 180
o => α+β= 90
o= | <BEF|
kąty ABE i BEK −−− mają równe miary, bo są kątami naprzemian ległymi
podobnie: kąty DBK i BFK
zatem trójkąty BKE i BKF są równoramiennymi o ramionach:
|BK| = |EK| i |BK|= |KF|
to: |EK| = |KF|
c.n.u
17 sty 23:10
Eta:
poprawiam zapis : α+β= 90o = |< EBF|
17 sty 23:12